Våra turer

Hel och halvdagsturer

Halvdagsturer 07.00-13.00 och 14.00-20.00, vanligaste turen under sommaren.

På halvdagsturerna kör vi ofta till grundområdet Kummelbank och Tönnebergen norr om Läsö, där vi oftast får mycket makrill och ofta, speciellt om höstarna stor makrill. Vi får en del torsk på grundbottnarna, men det är oftast småtorsk som vi försöker hantera så varsamt vi kan och släppa tillbaka. Några mattorskar brukar det kunna blir. I området fångar vi även småsej, knot, taggmakrill, bleka, vitling, sandskädda, glyskolja, långa och havskatt. Vissa år är det mycket pigghaj på grunden. Pigghajen är en fin fajter, men vi undviker att fiska riktat efter dem och är varsamma med de som fångas så de kan släppas oskadda. Mer sällsynta fiskar vi fångat här är fenknotar och småfläckig rödhaj. Ett gissel med området är att där ofta är fullt med fjärsing, en fisk med giftiga taggar som kan ge ordentliga bekymmer.

Dagar med lite vinddrift och lugnt hav brukar vi ägna en del av turen till att fiska på vrak som ligger på ca 50meters djup. På vraken får vi fin mattorsk 3-5kilo, ibland någon större. Bleka som kan bli bra storlek på kan vara talrik på vraken i perioder och de ger fina fajter när det blir lite storlek på dem. Sej finns det oftast på vraken, ofta små men på sensommaren och hösten kan det komma in sej 1-2kilo i stor mängd som är kul sportfisk. Om man fiskar med agn har man mycket god chans på långa ofta 2-5kilo, men det finns betydligt större, men de starkaste förloras ofta för att de simmar fast med lina och tackel i vraket.

På halvdagsturena kan jag beroende på väderförhållanden ochså köra mot ett bergsområde väst marsrand som heter Pölsebergen och norr om dem Marstrandsbergen. Här brukar det vara bra makrillfiske under hela sommaren. Det har varit hyggligt med mattorsk 2-3kilo på bergen senase åren. Bleka, sej är vanlig här. På våren kan man få större sej nära bohuskusten på berg och vrak. På bergen kommer det ofta in stora stim med pigghaj. Här får vi även långa, bergylta och blågylta.

Om du vill fiska med egen utrustnig på 6-timmarsturen bör det vara spö och rulle avsett för kraftigare kustfiske till lättare havsfiske. Fiskar du med nylonlina bör den vara 0,60.

 

Heldagsturer kör vi oftast till ett område nord om Skagen. Fisket sker huvudsakligen på vrak mellan 70-150 meters djup. Vi fångar torsk som ofta är stor. 10kg är vanligt och betydligt större än fångas. Vi får också ofta stor bleka här. Några vrak metar vi på och fångar stor långa. Fiske efter storsej som ger fina fajter blir ofta en betydande del av dessa turer och du har goda chanser till storfisk.

Under mellansäsong kör jag även några turer mellan 8-10 timmar. Då fiska vi oftast på lite mer närliggande vrak och fångar torsk, sej, bleka och makrill.

Om du skall fiska med egen utrustning på dessa turer bör den vara avsedd för medeltungt havsfiske. Rullen skall inte vara mindre än Ambassadeur 7000, helst kraftigare. Rullen bör ha ganska hög utväxling eftersom vi fiskar på djupt vatten. Spöval är mycket en smaksak, men för klena spön klarar inte att få upp stor torsk ur vraken. Lindimension helst 0,20-0,25 och inte grövre än max 0,30. Det är inte tillåtet att fiska med flätlina med för grov dimension eller med nylonlina på dessa turer. Till tackel rekommenderar jag monofilament 0,90-1,20. Pilken skall vara av snabb rak enkel och med fördel billig modell, 300-500g, oftast brukar 400g vara lagom. Pilken kan gärna förses med en Makk 10/0-12/0 istället för trekrok. 1 max 2 upphängare i tacklet. Max 3 krok totalt medräknat krok på pilken. Pilk, krok och tackel finns att köpa ombord. Vid vrakfiske förloras ofta tackel som fastnar i vraket, därför rekommenderar jag billig pilk. Förbered gärna tackel före turen. Förvara färdigknutna tackel i stora slingor så de är raka när de skall användas.

Använd nålvass kvalitetskrok, kolla krokspetsen efter vrakkänning.

Bra att veta om vrakfiske

Man behöver i början sätta hård press på stor fisk som tagit på vissa vrak och beroende på vilka driftförhållande som råder. Det är viktigt att man tidigt lyckas vända upp huvudet på fisken och hindra den från att simma in i vraken. För att lyckas bra med detta behöver man ett ganska kraftigt spö. Beroende på vrak och driftförhållanden måste man också ofta ta hem fisken bestämt den första 10-15 metrarna. Det är ofta fiskare gör många våldsamma mothugg som i sämsta fall försämrar krokfästet eller rycker ut kroken om den sitter ytligt i munnen. Det är mycket viktigare att försöka ha bra press på fisken hela tiden. Man skall heller inte underskatta värdet av att använda nålvass krok av bra kvalité.

Djuphavsfiske

Djuphavsfiske är relativt nytt för svenskt fiske och har brara praktiserats i dryga 15 år och då i huvudsak av en mindre skara djärva havsfiskeentusiaster.

I takt med att intresset för sportfiske i havet har ökat och blir det allt fler som börjat intressera sig för djuphavets fiskar och det finns fortfarande mycket att upptäcka.

Jag anordnar resor ut till djuphavet med Pequod som är en av Sveriges bäst utrustade båtar för avancerat havsfiske. Turerna går till omtalade områden som Bratten och 10gradarn och jag skall gärna med stor iver ta upptäckarsugna havsfiskare till nya djup dit sportfiskare ännu inte provat fiskelyckan. Följer man med till nya vatten måste man vara medveten om att det är en lite större chansning.

 

Arter som vanligen fångas vid svenskt djuphavsfiske är lubb, långa, blåkäxa, vitrocka och klorocka.  Under senare år har fångster av blåkäft och blålånga blivit allt fler. Med rätt tackel och lite tur kan man få håkäring aka grönlandshaj på kroken. Enstaka exemplar av havsmus, skoläst och fjällbromse har fångats och i takt med att metoderna slipas kan vi nog hoppas på fler av dessa. Det som för de flesta sportfiskare gör djupen så lockande är att det sannolikt simmar arter nere i mörkret som inte tidigare fångats av sportfiskare i Sverige.

Det är mycket som måste stämma med väder och vind för att dessa turer skall kunna genomföras. Någon tidigare vana av havsfiske är önskvärd. Stort tålamod och hänsynsfull inställning till övriga ombord är ett krav på dessa turer då vi samsas om en bekränsad yta under ett dygn. Mejla mig om du är intresserad så lägger jag dig till mejlgruppen.

 

 

 

Storsejfiske

Efter att jag via Anders Sager på El-Ge Sportfiske hört rykten om att danska yrkesfiskare fångar riktigt grov sej med pilkmaskin i djupkanten till norska rännan beslutade jag mig för att göra en testexpedition riktat efter storsej i slutet av september 2013. efter mycket efterforskningar gjorde jag ett försök. 28 september hade jag efter några avhopp 5 salta kunder och som medbjudna också Anders Sager som kommit med ursprungliga tipset och som är en erfaren havsfiskare och Bo Hall som är en mycket erfaren havsfiskare. Resultatet blev bättre än vi vågat hoppas på med massor av grov sej med en toppfisk på 15,3kilo som fångades av Anders Sager. Bara 600g från svenska rekordet från 2001 är det den näst största noterade svenska sejen.

2014 började jag redan i juni söka storsej och fiska med liknande metoder och på större djup nord Skagen och efter lite nya insikter med fina fångster med toppfiskar på 12kg. Mot slutet av sommaren började jag köra turer längre ut i rännan och kunde nu konstatera att det här var ett nyfunnet sejfiske i absolut toppklass med många fiskar mellan 12 och 13kilo. 2014 års toppnotering blev 15kilo. Den så vitt vi vet 3:e största noterade svenska spöfångade sejen genom tiderna. 2015 vägde den största jag vägde 13,5kg, troligen årets största sportfiskefångade sej.

Storsejfisket passar alla som gillar salta tag och stenhårda kamper och vi kommer köra riktade storsejexpeditioner till rännan med start i början av augusti. Målet är att slå rekordet. En Dansk yrkesfiskare har fångat en sej på 29kilo på pilkmaskin där ute, så det är faktiskt inte bortom all sans att drömma om världsrekord!

Platser för enskilda kommer erbjudas på de flesta turerna, men det finns även möjlighet för klubbar och fiskekompisar att abonera Peqoud för en storsejsatsning.

Patrick Persson 15,0 September 2014
Anders Sager 15,3 september 2013

Gå med gruppen Göteborgs Havsfisketurer på Facebook och få löpande information om fisket på Pequod och en del relevant nyhetsskvaller om havsfiske.
Här kan du också annonsera efter fiskekompisar som vill vara med och dela båten på specialturer till Gule rev, vrakturer till NV Skagerrak, djuphavsfiske m.m.